Stucwerk

Stucwerk

Pleisterwerk

Pleisterwerk is het strak en glad maken van muren, wanden en plafonds. Het materiaal dat een stukadoor daarvoor gebruikt heet pleister.

Waarvoor is pleisterwerk nodig?

Stukadoors gebruiken pleister voor het strak en glad maken van wanden en plafonds. Dit wordt ook wel pleisteren genoemd. Het pleisterwerk dient als ondergrond voor het sauzen, schilderen of behangen. Ook kan het verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld sierpleister of spackspuitwerk.

Voor welke ruimtes is pleisterwerk geschikt?

Pleisterwerk kan zowel binnen als buiten. Mits het oppervlak, de muur, wand of het plafond, daarvoor geschikt is, kan dit in iedere ruimte. Binnenshuis kunt u dus bijvoorbeeld uw woonkamer, slaapkamer, of (gedeeltes van) uw toilet of badkamer laten bepleisteren. Op uw buitenmuren kunt u ook pleisterwerk laten aanbrengen. Om de buitenmuur weersbestendig te maken wordt een speciale afwerklaag aangebracht op het pleisterwerk.

Wat is pleister?

Pleister is een mengsel dat hoofdzakelijk bestaat uit gips of kalk. Het mengsel is aan te duiden als een laag mortel of specie. Pleister is enkele millimeters tot enkele centimeters dik. Soms wordt ook zand door pleister gedaan, wat de structuur van het mengsel korrelig maakt. Dit maakt het pleisterwerk geschikt om overheen te verven.

Soorten pleisterwerk

Ten eerste wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘normaal’ pleisterwerk en glad pleisterwerk. Het belangrijkste voordeel van glad pleisterwerk is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Ten tweede is pleisterwerk beschikbaar in alle denkbare kleuren. Hierbij gaat het om pastelkleuren, wat zachte kleuren zijn. Doordat pleisterwerk een natuurproduct is kan kleurverschil ontstaan op uw wand of plafond.

Sierpleisterwerk

Sierpleisterwerk

Als u op zoek bent naar een duurzame, veelzijdige, maar vooral mooie wanddecoratie, dan is sierpleister precies wat u zoekt.

Sierpleister is een kunstof gebonden pleister voor muren en wanden. Het materiaal bestaat voor 80% uit witte gebroken marmerkorrels en voor 20% uit bindmiddelen. + is er hars aan toegevoegd dat maakt het product elastic, dit ook om de kans op schuurvorming te verkleinen. Sierpleister is aan te brengen in diktes van 1 tot 4 millimeter.

De keuzevrijheid van allerlij kleur merken bv. flexa, histor, ral of stricolith kleuren zorgt ervoor dat u uw wanden precies ‘passend’ kunt maken aan de rest van uw interieur.Een ander pluspunt van sierpleister is dat het erg duurzaam is. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat uw mooie muurdecoratie beschadigd raakt door bijvoorbeeld stoten.

Dit alles maakt sierpleister een ideale wanddecoratie.

Veelal wordt ons de vraag gesteld:Kunnen wij Sierpleister in onze nieuwbouwwoning toepassen ? Treed er geen scheurvorming op in verband met vocht (droogtijd)?

Inderdaad in nieuwbouwwoningen dient men net even anders om te gaan met het toepassen van sierpleister. Maar het is zeker niet onmogelijk! Mits het op de juiste manier toegepast wordt. Stukadoorsbedrijf Joh. vd Honingbrengt op risico plaatsen (tegen de hoeken en langs het plafond) gaas aan zodat het risico op scheurvorming tot een minimum wordt beperkt. Mocht er wel een scheur komen dan gaat deze langs het gaasband en krijgt u een rechte scheur (dit valt minder op dan een hartslag scheur).

Wij gebruiken kwaliteit sierpleisters van het merk, Strikolith welk in de stucadoorswereld ruim zijn sporen heeft verdient door zijn elasticiteit, kleurvastheid en levensduur.

Schuurwerk

Schuurwerk behoort tot het traditionele vakwerk van de stucadoor en is in bijna elk interieur toe te passen. Het heeft een prachtige zanderige oppervlakte met een draaiende schaduwwerking op uw plafond. Dit is in verschillende bewegingen aan te brengen er is dus veel variatie mogelijk. Het droogt egaal wit op en hoeft niet meer gesausd te worden. Schuurwerk kan aangebracht worden met een dikte variërend van 5 tot 10mm en moet in een keer aangebracht en afgewerkt worden door de stukadoor om een mooi egaal schaduweffect te creëren. Schuurwerk is niet stootvast en daarom minder geschikt voor wanden. Het aanbrengen van een schuurplafond vereist zeer veel ervaring en dient snel te gebeuren.

Schuurwerk dat na de jaren heen vergrijsd of gekleurd is door nicotine kan weer wit gemaakt worden door het met een airless latex spuit te laten spuiten.

zo heeft u geen last van structuur verlies.

Decoratief Stucwerk

Voor het gemak scharen wij alle wandafwerking buiten de standaardproducten zoals sierpleisters onder deze noemer. Decoratief stucwerk is een zeer ruim begrip. Hierbij kunt u dus denken aan glans- c.q. marmerpleisters, diverse verftechnieken (bijv. met een spons, zeem, roller of spaan) en andere trendy producten.

Het complete pakket aan Italiaanse wandafwerkingen van Oikos, dat in Nederland door Rigo wandstyling wordt vertegenwoordigd, wordt door ons aangebracht. Oikos is marktleider op het gebied van kleurrijke, watergedragen wandafwerkingen voor binnen. Hierbij kunt u denken aan Raffaello, Marmorino en Ottocento. Deze producten klinken niet alleen exotisch, maar zullen ook uw woning de juiste sfeer geven.

Raffaello
Waarschijnlijk toch wel het paradepaard van Oikos. Rafaello is een glans- c.q. marmerpleister. Deze pleister wordt op een gladde ondergrond aangebracht in 3 lagen, waarbij de 3e laag m.b.v. een speciale spaan wordt gepolijst. Raffaello is in diverse kleuren verkrijgbaar. In onze ogen is dit de mooiste marmerpleister die momenteel verkrijgbaar is.

Marmorino
Marmorino is een “stucco” op kalkbasis die zowel binnen als buiten toepasbaar is. Marmorino is qua kleur en structuur een beetje te vergelijken met de hierboven genoemde Raffaello.

Ottocento
Een van de nieuwste producten van Oikos. Het is een decoratieve wandafwerking met een metallic uiterlijk met het effect van fluweel. De verf/pasta wordt met een spaan, roller of zeem aangebracht.

Naast Oikos is ook Strikolith met een complete lijn van decoratieve wandafwerkingen gekomen: Strikoloith Effects. Met deze zeer complete lijn van wand- en plafondafwerkingen verwachten wij dat Strikolith veel succes gaat krijgen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Intonantico
Dit is een door en door gekleurde schuurpleister die zowel binnen als buiten toepasbaar is. Dus eindelijk schuurwerk op kleur!

Silikalk Rasatura
Dit is een zeer mooie decoratieve gladde pleister met een wolkerig effect dat zeer warm en natuurlijk aandoet. Deze pleister is zowel binnen als buiten toepasbaar en tevens zeer geschikt voor natte ruimtes.

Lijsten & Ornamenten

Wat is sierlijstwerk?

Lijsten en ornamenten geven een stijlvolle en decoratieve uitstraling op uw wanden en plafonds.


Wanneer maakt u gebruik van lijstwerk?

In elk huis past lijstwerk. Of dit nou een oud herenhuis in de Parken met ornamenten en klassiek lijstwerk is, een stadswoning of zelfs een nieuwbouwhuis. Een sierlijst geeft net dat beetje extra, een mooie sfeer en stijlvolle uitstraling. Lijstwerk en ornamenten worden altijd op een vlakke ondergrond aangebracht. En komen het beste tot hun recht op een mooi gladgepleisterd plafond of muur.


Wat voor lijst of ornament kies ik?

U kunt een keuze maken uit boeken waar een groot assortiment aan sierlijsten/ornamenten in staan. Of u kunt kiezen voor de echte traditionele manier. De lijsten worden dan rechtstreeks door middel van een mal op het plafond of de muur aangebracht. Ook kunnen de lijsten gewoon op de werkplek gemaakt worden. In vaktermen hebben we het dan over: de lijsten worden getrokken.


Hoe wordt lijstwerk afgewerkt?

Lijstwerk hoort naadloos op elkaar aan te sluiten en in elkaar over te gaan. Na het drogen moeten lijst- en ornamentwerk nog gesausd worden. Aansluitingen en verstekken zijn dan niet meer zichtbaar en vormen één mooi egaal geheel met het plafond. Met lijst- en ornamentwerk creëert u niet alleen een andere ruimtelijke indruk, maar het is ook een mooie stijlvolle sfeerbrenger in ieder huis.